Meld je aan voor de nieuwsbrief

Nieuwsbrief
 


Sparen en gratis producten

spaarprogramma

Verdien snel gratis producten.

En gratis verzenden vanaf  50,=

Betalen verzenden en afrekenen
Baby MAXX is een ShopWiki Gecertificeerde Shop

Shopwiki gecertificeerde shop
Post NL verzendingBaby artikelen veilig en snel via Ideal betalenbaby producten snel en eenvoudig betalen via mistercash

Baby producten via DHL Baby artikelen snel via afterpay achteraf betalenVeilig babyartikelen betalen via paypal  

Winkelwagen 1Snel afrekenen

 

Kramer Online

Informatie over wiegendood

Informatie over wiegendood en tips om uw baby veilig te laten slapen
Op deze pagina geven wij tips voor het veilig slapen van uw baby tot 2 jaar. Deze aanbevelingen zijn gebaseerd op wetenschappelijke informatie. Natuurlijk kan niemand het risico wegnemen dat een baby plotseling overlijdt, maar ouders hoeven niet angstig te zijn. Het gaat om een klein risico en door het opvolgen van een aantal adviezen met betrekking tot preventie van wiegendood, kan dat risico naar een zeer laag niveau worden teruggebracht.
Veilig slapen
Een baby slaapt heel veel. De baby brengt het grootste deel van de dag en de nacht slapend door. De baby kan thuis slapen, maar ook onderweg in bijvoorbeeld de kinderwagen of de auto of ergens op visite.
De volgende tips kunnen het risico op wiegendood sterk verlagen:

Tip 1: Laat de baby altijd op de rug slapen.
Een baby slaapt het veiligst als het op de rug ligt. Als een baby in zijligging ligt kan het makkelijk op zijn buik draaien. Laat een baby nooit op zijn buik slapen. Ook niet 1 keer, om bijvoorbeeld te troosten. Als er een reden is om van dit advies af te wijken, moet u altijd met uw arts overleggen. Als u denk dat uw baby een huilbaby is, bel dan de dokter en bespreek dit. Huilbaby’s worden vaak op hun buik gelegd, wat het risico op wiegendood verhoogt.
Natuurlijk mag je  je baby wel op de buik leggen als het wakker is en je er bij bent. Zo kanje baby zijn nekspieren versterken en het is goed voor de motorische ontwikkeling.
Als een oudere en gezonde baby zich vlot om kan draaien van buik naar rug en andersom, en het bij het slapen zelf op zijn buik gaat liggen, hoef je hem niet tegen zijn zin steeds terug te leggen op zijn rug. Zorg er wel voor dat het bedje extra veilig is.

Afplatten of scheefgroeien van het baby’s hoofdje
Je hoeft niet bang te zijn dat je baby een afgeplat hoofdje of een scheef gegroeid hoofdje krijgt. Het verschijnsel is in de meeste gevallen tijdelijk en onschuldig. Je kan het voorkomen door erop te letten dat je baby geen voorkeurshouding ontwikkelt. Als je borstvoeding geeft ligt je baby automatsch afwisselind naar rechts of links gedraaid. Wissel tijdens de flesvoeding ook op die manier af.
Je kan ook het bedje draaien, zodat het licht van de andere kant binnen valt, of hang een voorwerp afwisselend rechts of links. In de eerste vier maanden is de kans op vervorming het grootst. Ga naar de dokter als je merkt dat de baby het hoofdje maar naar een kant draaid. Het consultatie bureau let hier ook op tijdens je bezoeken.

Tip 2: Leg je baby niet te warm in bed
Het gebruik van een dekbed wordt in de eerste twee jaar afgeraden omdat het te warm is. Je kan een dekbedje in de kinderwagen gebruiken als je naar buiten gaat, bijvoorbeeld in de herfst of de winter, maar gebruik het dekbed niet binnen en haal hem eraf als je bijvoorbeeld een winkel binnen loopt.
Het wordt aangeraden om een dekentje en een lakentje te gebruiken die rondom ingestopt zijn. Je kan er een slaapzak bij gebruiken, maar zorg dat het geheel niet te warm is. Voor de zomer hebben we zomerslaapzakken en in de winter kun je de speciale winterslaapzakken gebruiken. Kijk ook naar de temperatuur in de babykamer. De gewenste slaapkamertemperatuur is 15 tot 18 graden. In de eerste 6 tot 8 weken na de geboorte mag het meer zijn, omdat een pasgeborene nog moeite heeft om op temperatuur te blijven.
Kleed je baby overdag ook niet te warm. Kijk naar wat u aan hebt. Als u het warm heeft, heeft uw baby dat ook. Een baby mag niet zweten. Let altijd op de kamertemperatuur, warme zon, de kachel in de auto en op het weer.

Tip 3: Veilig in bed of wieg
De babybedjes in Nederland moeten aan veiligheidseisen voldoen. Dit gaat met name over de ventilatie ( geen gesloten bak maar spijlen ) en de afstand van de spijlen in het ledikant.
Gebruik geen zacht materiaal, geen zacht matras, geen kussens, geen hoofdbeschermer, geen dekbedje, geen plastic zeiltje. Deze artikelen kunnen de ademhaling belemmeren.
Maak het bedje zo op dat de baby met de voetjes tegen het voeteneind ligt. Kijk bij Tips voor de verzorging, hoe je op een veilige manier het babybedje op maakt.

Tip 4: Blijf bij u baby in de buurt
Je kan je baby het beste het eerste half jaar bij je op de kamer slapen. Houdt dit vol totdat de baby zich om kan draaien van rug naar buik, en van buik naar rug. Laat uw baby ook overdag bij u in de buurt slapen. Liever niet in de box, maar bijvoorbeeld in de kinderwagen.
Leg uw baby de eerste 4 maanden niet bij u in bed te slapen.  Als u rookt, oververmoeid bent, medicijnen of alcohol gebruikt mag u nooit uw baby bij u in bed laten slapen.

Tip 5 : Houdt de omgeving van uw baby rookvrij
Het is bekend dat roken tijdens de zwangerschap en erna slecht is voor moeder en kind. Ook het risico op wiegendood loopt op, maar ook gezondheidsschade op latere leeftijd kan een gevolg zijn. Een rookvrijhuis is het beste voor een baby. Als je echt niet kan stoppen met roken, probeer dan zo min mogelijk te roken en doe dit buiten. Laat de baby niet meeroken.
Rook blijft wel 8 uur in een vertrek hangen, lucht daarom regelmatig de slaapkamer of kamer waar uw baby slaapt.

Tip 6: Borstvoeding en een fopspeen verminderen het risico op wiegendood
Het gebruik van een fopspeen en het geven van borstvoeding werken beschermend en risicoverlagend. Zorg eerst dat de borstvoeding goed loopt, voordat je een fopspeen gebruikt.
Bij flesvoeding kan je direct beginnen met een fopspeen. Gebruik spenen met mate, bijvoorbeeld alleen bij het inslapen of als er getroost moet worden en zorg dat ze altijd schoon zijn.

Tip 7: Gebruik geen medicijnen met een slaapverwekkende bijwerking
Sommige medijnen zijn gevaarlijk voor baby’s. Ze kunnen zorgen dat een baby te diep gaat slapen. Moeders die borstvoeding geven, moeten deze geneesmiddelen vermijden. Lees altijd de bijsluiter als je medicijnen krijgt en vraag het eventueel na bij uw dokter.
Wees terughoudend met het geven van medicijnen aan baby’s en peuters. Er is vaak weinig bekend op de uitwerking van medicijnen bij baby’s. Grijp niet te snel naar de drogistenmiddeltjes, de effecten zijn twijfelachtig en er kan een risico ontstaan in combinatie met andere medicijnen. Overleg dit met uw dokter.
Hoestmiddelen schijnen geen effect te hebben en kunnen nadelig uitpakken. Je kan uw kind beter goed laten drinken. Geef je baby tot 1 jaar nooit honing. Honing kan sporen bevatten van een voor een baby levensgevaarlijke bacterie. De botulisme bacterie, dit komt omdat de darmen van een baby nog niet voldoende zijn ontwikkeld.

Tip 8: Rust, Ritme en Regelmaat
Baby’s zijn snel van slag als er verstoring is van de rust en regelmaat. Reizen, drukke visite’s, logeerpartijen en andere ongewonen gebeurtenissen kunnen je baby van slag maken. Dit geldt in het bijzonder voor huilbaby’s. Beperk onrustige situatie’s in het eerste levensjaar. Vertel dit ook aan je oppas, opa of oma die op dat moment voor je kindje zorgen.

Algemene informatie over wiegendood

  • Wiegendood komt gelukkig steeds minder voor, maar het risico helemaal wegnemen kan niemand. Wel maakt het volgen van de adviezen de kans heel veel kleiner.
  • Wiegendood treft overwegend baby's in het eerste levensjaar, het vaakst in de periode tussen 2 en 6 maanden.
  • Het gebeurt altijd onverwacht en bijna altijd tijdens de slaap. 's Nachts, maar ook overdag.
  • Niemand weet precies waarom en hoe wiegendood zich voordoet. Van ziektepatronen is geen sprake; slechts bij uitzondering zijn er tot nog toe erfelijke patronen aangetroffen.

 Er zijn wel allerlei risicofactoren ontdekt die, veelal in combinatie met elkaar, een slapend kind in problemen kunnen brengen.

  • Een groot aantal van de risico's kan worden voorkomen. Door bepaalde dingen niet en andere juist wel te doen. De bovenstaande tips willen dat duidelijk maken.

 Vraag bij twijfel altijd om medisch advies. Doe dit in iedergeval als je denkt dat er iets niet goed gaat met uw baby. Ook als u advies wil hebben en met vragen zit. Voor meer informatie kunt u terecht bij het consultatiebureau of uw huisarts.

Net als andere website maken wij gebruik van cookies om je goed te kunnen helpen. Klik hier voor meer informatie
x